Despre
Intinderea teritoriului administrativ
Comuna Dumitresti este asezata pe cursul mediu al raului Ramnicul Sarat, intr-o depresiune subcarpatica situate in zona de sud, sud-vest a judetului Vrancea.
Localitatea este asezata in depresiunea cu acelasi nume, depresiune intradeluroasa situata in Subcarpatii de Curbura.
In vest este marginita de Dealul Bisoca, in nord-vest de Dealul Rosu si Dealurile Garbovei. In nord se invecineaza cu depresiunea Ramna si Mera, ceva mai la est cu Dealul Deleanu iar spre sud, la limita judetului Vrancea cu judetul Buzau se inalta Dealul Capatanii.
Comuna Dumitresti este una dintre cele mai mari comune ale judetului Vrancea, dupa cum era si in cadrul fostului judet Ramnicu Sarat de care a apartinut pana in 1968. Este compusa dintr-un numar de 16 sate centrul aflandu-se in lungul Vaii Ramnicului la confluenta acestuia cu raul Motnau.
Delimitarea teritoriala a comunei
Comunele invecinate sunt: Chiojdeni la sud-vest; Gura Calitei in nord; Bordesti la est si Buda din judetul Buzau in sud-est. Comuna se afla la o distanta de 40 km de Focsani si 30 km de Ramnicul Sarat pe soselele ce fac legatura.
Localitatea are o forma alungita spre nord-vest avand o suprafata de circa 85 kmp. Din suprafata comunei 12,8 kmp este teren intravilan, in timp ce terenul extravilan ocupa o suprafata de 72,2 kmp.
Satele componente
Comuna Dumitresti are sub administratia sa un numar de 16 sate compomente:
Dumitresti, Blidari, Dumitrestii de Sus, Motnau, Siminoc, Trestia, Tinoasa, Lastuni, Poienita, Valea-Mica, Dumitrestii Fata, Roscari, Bicestii de Sus, Galoiesti, Bicestii de Jos, Lupoaia.
Populatia comunei Dumitresti
Comuna are o populație de 4602 locuitori potrivit recensământului efectuat în anul 2011, în scădere față de recensământul anterior, din anul 2002, când se înregistraseră 5278 de locuitori.
Autoritatile administratiei publice locale
Potrivit legii 215/2001, art. 21(1), autoritatile administratiei publice, prin care se realizeaza autonomia locala, sunt Consiliul Local ca autoritate deliberativa si Primarul ca autoritate executiva. Primarul, viceprimarul, secretarul impreuna cu aparatul propriu de specialitate al consiliului local, constituie, potrivit legii, o structura functionala cu activitate permanenta (Primaria Comunei) care aduce la indeplinire hotararile Consiliului local, dispozitiile primarului, solutionand probleme curente ale colectivitatii.
Sediul acestora se afla pe raza satului Dumitresti, avand o pozitie centrala fata de celelalte sate componente.
Structura primariei comunei Dumitresti este stabilita pe baza de organigrama, aprobata prin Hotararea Consiliului Local.