Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Cod roșu de caniculă în Vrancea pe 1 iulie

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic pentru 19 județe și municipiul București, valabilă sâmbătă, 1 iulie, între orele 10:00 – 21:00.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, în Capitală și în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

 

 

MĂSURI DE PREVENIRE PENTRU PERIOADELE CANICULARE –

POPULAȚIE

 

Recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei:

 

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin

zone umbrite, alternând deplasarea cu repausuI, în spații dotate cu aer condiționat

(magazine, spații publice);

– Evitati aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic interns între orele 11.00 – 18.00;

– Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare,

– Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri

călduțe (soc, mușețel, urzici);

– Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentui unui pahar cu

apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare caloric mică;

– Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile

carbogazoase) în cantitate mare;

Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
– Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a
caniculei;
– Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități)
interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au
nevoie;
– Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de
dumneavoastră sau copilul dumeavoastră;
– Persoanele care suferă de diferite afecțiunii își vor continua tratamentul conform
indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada, caniculară să se consulte
medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
– Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul
activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor
de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

Prevenirea incendiilor


În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judeţene sau locale din zonele cu risc
crescut de incendiu şi, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituţiilor
din zonele menţionate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea
incendiilor specific care să cuprindă:
– Identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de
incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate şi a lipsei de
precipitaţii, urmând a se stabili măsurile de protecţie specifice.
– Asigurarea şi verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor de
substanţe stingătoare.
– Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor,
rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze
lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.
– Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să
nu constituie surse de aprindere, şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie.
– Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care
creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe
volatile sau supraîncălziri excesive
– Intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole şi în locuri
cu vegetaţie forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.
– Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele
afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; locurile cu pericol de
incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de
persoanele în drept.
– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de
agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în
condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite,
culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
– Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile
cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.,
respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile,
carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri
corespunzătoare.
– Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce
incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de
creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

 

Prevenirea incendiilor de vegetație și de miriști


În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se
face cu respectarea următoarelor măsuri:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine,
instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a
eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de
stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne
cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Sari la conținut